Melancholie van de onrust
Joke Hermsen
(Lemniscaat 2017)




Mystiek voor goddelozen
Henk van der Waal
(Querido 2017)





















 






We lezen o.a. fragmenten van Hannah Arendt, Friedrich Nietzsche en Ernst Bloch en uit de recente boeken van Hermsen en Van der Waal. Nadere beschrijving thematiek: zie onder.


Kosten en informatie over de filosofische workshops 2017

Aanmeldingsformulier



Prijzen juli en augustus

De prijs bedraagt 950,- euro per persoon, op basis van een gedeelde twee persoonskamer, inclusief alle overnachtingen, alle maaltijden, drankjes, ook het aperatief en wijn bij het eten en de teksten. Voor een prive kamer geldt een toeslag van 150,- .
De maximale groepsgrootte bedraagt 10 personen.

Het programma bestaat uit 5 x 3 uur werkgroepcollege en 2 x 2 uur avondprogramma, totaal 19 uur.

Programma 13 tot 19 juli

Programma 17 tot 23 augustus


Gedurende uw verblijf is er uiteraard alle gelegenheid om kunsthistorische uitstapjes te maken in de omgeving, te zwemmen, wandelen te lezen en te ontspannen.
reisgids

Prijs 1-6 september

De prijs bedraagt 825,- euro per persoon, op basis van een gedeelde twee persoonskamer, een eigen kamer bedraagt 975,-, inclusief alle overnachtingen, alle maaltijden, drankjes, ook het aperatief en wijn bij het eten en de teksten.
De maximale groepsgrootte bedraagt 10 personen.

Het programma bestaat uit 4 x 3 uur werkgroepcollege en 2 x 2 uur avondprogramma, totaal 16 uur.

Programma 1 - 6 september

Gedurende uw verblijf is er uiteraard alle gelegenheid om kunsthistorische uitstapjes te maken in de omgeving, te zwemmen, wandelen te lezen en te ontspannen. reisgids



Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus mocht het onderwerp u interesseren, dan is het verstandig tijdig te reserveren.
U gaat hiermee nog geen financiële verplichting aan
!
Pas na de aanbetaling gelden er annuleringsvoorwaarden en is uw inschrijving definitief.
(zie voorwaarden op aanmeldingsformulier)


Groepsvervoer

Bij voldoende belangstelling is het mogelijk dat wij groepsvervoer organiseren vanuit Nederland en Vlaanderen. Opstapplekken zijn Amsterdam, Utrecht, Antwerpen. Verder bestaat er de veel gebruikte mogelijkheid om met andere deelnemers mee te rijden.Wij brengen u contact met anderen.

openbaar vervoer:

U reist met de Thalys naar Parijs Gare du Nord, daarna metro naar Gare du Bercy en daar neemt u de trein naar Nevers. Daar halen wij u op met de auto. (45 minuten naar Arthel)


Vrijblijvend meer informatie?
neem contact op met Jaap de Jonge
mail@jaapdejonge.nl

lees hier enkele reacties van cursisten

bekijk hier foto's van de cursus-locatie en de omgeving

Mystiek & Melancholie, Joke Hermsen en Henk van der Waal

Melancholie is een bijna volledig wegzinken in wat geweest is en niet alleen in wat echt geweest is, maar ook in alle dromen en verwachtingen die je ooit had. Het is zo eigenlijk een terugverlangen naar een leven en wereld zoals die in een ver verleden voor je lag opengespreid. Omdat die wereld naar het idee van de melancholicus verloren is gegaan of zich vrijwel volledig heeft afgesloten, blijft ze nog over als een klein lichtpuntje in een verder duister heelal. Maar, en dat is misschien het verschil met depressiviteit, dat lijntje naar het verleden is er nog wel en daardoor komt het bestaan nog net niet over als een ondoordringbare derrie waarin je geen kant op kunt. De melancholie sluist ons weg naar de duistere grond van het bestaan en gaat daar zover in dat ze onze subjectiviteit, ons zijn in de wereld aantast. Daardoor ligt de lethargie zo om de hoek. Maar gelukkig weet de melancholicus in tegenstelling tot de depressieve mens, in sommige gevallen nog wel een droom, gedachte of kunstwerk uit dit wegzinken in het verleden te halen. Als dat lukt wordt er met de melancholie nog wel een heden ontsloten en misschien zelfs wel een beetje toekomst.

In deze tijdsstructuur ligt de verbinding met de mystiek. De mysticus stelt zich ook bloot aan de duistere grond van het bestaan. Hij/zij doet dat misschien iets evenwichtiger en zinkt niet bijna totaal weg in het verleden. De mystieke ervaring, en daarom is die waarschijnlijk iets positiever te duiden, opent zich evenzeer naar de toekomst als naar het verleden en kan vanwege dat grotere evenwicht zich als een soort super heden doen voelen. In die zin zou je misschien kunnen zeggen dat het mystieke een gelukkige mix of synthese is tussen het verdriet om het verlies enerzijds en de hoop op het mogelijke of utopische anderzijds. Mystiek-zíjn is misschien het kunstje om zowel dat verdriet als die hoop in een heden geactualiseerd te houden.